Hur kom det sig att det hölls här och hur startade det samarbetet?- Under 2017 kom Elias Krzywacki från Stavanger, Norge ner till Göteborg och hälsade på mig privat, och han passade på att hålla ett roligt träningspass för oss i våran Dojo. Elias var imponerad av vår höga standard här i vår dojon och frågade om jag ville vara med och arrangera det första Nordiska "Ninja Kids Taikai" tillsammans med honom och Jasper Juhl-Holm från Danmark. Det första Taikai skulle hållas i Ålborg senare samma år 2017.
- Jag kände faktiskt inte till Taikaiet förrän jag blev tillfrågad om att vara med och arrangera det. Det var självklart smickrande att jag fick vara med och bidra med något på det här Taikaiet i Alborg, jag har alltid sett upp till Elias då han har varit med riktigt länge inom våran kampkonst. Elias förklarade att han och Jasper har planerat det här en längre tid, och utan att blinka svarade jag direkt ja till att vara med och arrangera detta nordiska läger för barn och ungdomar inom Bujinkan.
Var du själv här i Dojon som drog i detta eller var ni flera?- Vid en av träningarna här i Göteborg frågade jag min hjälpinstruktör Kalle Edlund om han ville att vi som ett team skulle ta oss an detta tillsammans, då jag ser honom lika viktig som mig själv i barnträningen och han ville gärna engagera sig. Efter några månaders planering och bollande av idéer mellan oss och Jasper & Elias var vi äntligen på plats i Danmark. Vi hade ett 40-tal barn och ungdomar från hela Norden som tränade och hade kul i tre fullspäckade dagar och det blev mycket bättre än vad vi ens vågat drömma om! Vi ledare/instruktörer bytte tankar, idéer och erfarenheter med varandra när det gäller barnträning och barnen och ungdomarna fick nya vänner runt om i Norden. Kanske är det just dessa vänner som de kommer växa upp med och träna tillsammans på olika träningsläger runt om i världen eller springa på i Japan när det är dags för gradering där!
Vad hände efter Ålborg då?
- Väl hemma i Sverige tog vi beslutet att byta namn på våra barngrupper som tidigare hette "Smådrakarna" och "Minitigrarna", till samma namn som hos våra nordiska vänner. Nu heter våra barngrupper "Ninja Kids".
Sedan började arbetet för oss här i Bujinkan Dojo Göteborg att förbereda inför Nordic Ninja Kids Taikai 2018 som skulle hållas hos oss under september 2018.
- Vi gjorde utskick till övriga dojos såväl i Sverige som i Norden om lägret men fick endast in totalt ett 30-tal anmälningar trots att lägret var avgiftsfritt och vi funderade ett litet tag på om vi skulle lägga lägret på is. Men självklart körde vi på och höll lägret som planerat och det blev väldigt lyckat. Det var två-tre fullspäckade dagar från tidig morgon till sen kväll men barnen höll modet uppe och de hade jättekul. Vi instruktörer från de olika nordiska länderna turades om att visa på olika tekniker och mellan de traditionella teknikerna fick även barnen pröva på att skjuta pilbåge, kasta Bo Shurikens, blåsa blåsrör och även träna tekniker med Ninjatō (red anm. ett Japanskt traditionellt kort svärd).
Det låter som att det var mycket jobb för er att arrangera det här lägret? Och gick det ihop ekonomiskt med så få anmälda?- Jo det var mycket jobb och förberedelser. Jag ordnade med sponsorer som stod för pizza till 40 personer och vi ordnade med sponsor för att få bjuda på ett stort antal Mitsar som vi behövde till träningen. Utan dessa fantastiska sponsorer hade det inte gått ihop ekonomiskt och då tanken var att det skulle vara gratis så vi är tacksamma för att de hjälper till. Först efteråt förstod jag vilket enormt slit det måste ha varit för dem som arrangerade det första Taikaiet i Ålborg, Danmark.
Vad händer med Taikai nu under 2019? Blir det fler läger och vart i så fall?
- 2019 kommer det tredje Nordiska Ninja Kids Taikai att hållas i Stavanger, Norge, vilket vi ser fram emot att delta i och målsättningen är att så många som möjligt av våra barn ska kunna åka dit. Jag hoppas att det här nordiska samarbetet och lägret för barn är här för att stanna. Det känns lite som att vi var med och bidrog till ett stycke nordisk Bujinkan historia.
- Historien är något som vi gamla Bujinkanututövare/instruktörer är en del av och påverkar men framtiden skapas av våra barn och ungdomar för att vår japanska kampkonst/art ska överleva.