Vem är Mike Loonam?
Peter: - Mike Loonam är en ca 50 årig instruktör med ursprung från England men som numera är bosatt i Nederländerna. Han flyttade till Japan för att börja träna Bujinkan redan 1988-1989 och blev kvar där i över dryga 20 år. Mike har, i Japan, framförallt tränat för Sensei Noguchi under många år. Noguchi är en av de högst rankade instruktörerna inom Bujinkan Budo Taijutsu i världen och han undervisar i Bujinkan Honbu dojo i Japan tillsammans med Soke (familjeöverhuvud) Masaaki Hatsumi, som också är Noguchis lärare sedan länge.
Mike är en numera en välkänd person inom Bujinkan internationellt och i synnerhet för oss här i Sverige då han har besökt oss i Göteborg såsom i övriga Sverige flera gånger under en dryg 10-årsperiod.
Jonas: - Mike gillar verkligen Sverige och vill gärna komma tillbaka hit till oss. Mike är en trevlig och ödmjuk samt mycket duktig instruktör och ofta lämnar han ingen oberörd efter hans träningspass. Hans specialitet om man ska nämna någon är hans ”taijutsu” (kroppsdynamik eller obeväpnad kamp) lägger även
Peter till.
Temat för lägret är ”Bōjutsu”. Vad är det egentligen?
Peter: - Bōjutsu kan översättas från Japanska till: ”stavteknik” där första delen av ordet ”Bō” betyder stav men det är även samlingsnamnet på en stor mängd tekniker. Bland de olika teknikerna som man utövar finns slag, svingar, hugg men Bō kan även användas som hjälp vid t ex ”stavhopp” för att t ex ta sig över ett hinder. Bō/staven är 182 cm lång, eller 6 "shaku" (Japansk fot) och staven är oftast gjord av olika träslag, ibland även med inlägg av metall. De teknikerna vi ska träna på kommer framförallt ur skolan ”Kukishinden Ryu” som är en av de nio olika skolorna som Bujinkan vilar sin grund på. Bōjutsu praktiseras även inom andra discipliner inom japansk kampsport, t ex Karate eller Jiu-jitsu, även om teknikerna kan skilja sig mellan stilarna. Det finns även tekniker som görs med den lite kortare staven Hanbō ("halv stav").
Vad skiljer sig mellan träning med Bō och träning med t ex Hanbō eller inget vapen alls för den delen?Jonas: - Den främsta skillnaden är att det väldigt viktigt att man har koll på distansen till sin eller sina motståndare, samt att det är viktigt att ha ett bra fotarbete som grund för slag, hugg eller försvar. Alla tekniker som kräver ett vapen ska man kunna utföra lika bra även utan vapen, och sedan med vapnet i handen får inte de grundläggande teknikerna utföras sämre. Det kan även kräva lite mer känsla för rytm och tajmning än vapenlös träning.
Använder man någon form av skydd när man tränar Bōjutsu eller blir aldrig kampen allvarligt våldsam när man tränar?
- Nej, säger
Jonas, man har inga skydd utan oftast blir träningen aldrig SÅ våldsam. Visst händer det att ett och annat blåmärke kommer fram dagen efter men det blir aldrig farligt. :)
Vilka får komma på lägret? Måste man ha tränat med Bō tidigare?Peter: Alla är varmt välkomna. Vi tror dock att det kan vara bra om man har någon form av vana av antingen Bō (stav) eller att man är aningen bekant med vår disciplin eller liknande. Då blir det lättare att hänga med och troligen lite roligare också men vi kommer att ha folk från vår klubb som har såväl graden ”Mukyū” (vitt bälte) som ”Kyū” (grönt bälte) eller upp till 15 Dan (svart bälte) och Mike kommer att anpassa träningen för varje individ så att man kan komma med mindre erfarenhet och ändå lära sig mycket och hänga med.
TIPS! Är man intresserad av vår träning kan man komma med i vår nybörjargrupp nu redan i januari innan lägret då vi kommer att kika på några grundläggande Bōjutsu-tekniker för våra nybörjare. Kom i så fall till dojon på måndagar och onsdagar kl 20.00-21.30! (f.r.o.m. 14/1, men chansen finns redan nu på onsdag 9/1 kl. 18:30-20.00 då vi har en gemensam träning för alla våra grupper oavsett grad).
Om man inte har ett eget Bō eller om det inte går in i bilen för de som reser hit hur gör man då? Finns det vapen att låna?
Jonas: Absolut har vi massor av lånevapen här vår dojo! Det går att komma såväl tomhänt och låna här som att ta med sig sin egen Bō till lägret. Har man med sig eget vapen med sig kan det vara bra att märka upp det med en liten tejpbit i ena änden eller märka det med sitt namn på kortsidan för att inte blanda ihop dem i ”stridens hetta”. Vi brukar dessutom märka upp de privata vapnen med en liten blå tejpbit i ena änden och de lånevapen vi har för utlån med en vit tejpbit istället. Då ser man lätt vilka vapen som är privata och vilka som är för utlåning.
TIPS! Vill man köpa sig ett eget vapen kan vi rekommendera Budo Fitness som har 7 butiker runt om i Sverige som ofta har just Bō i butikerna eller köpa en via deras webbplats: https://budofitness.se
Vad är roligast med Bōjutsu?
Peter: - Det är att få ordning på kropp och vapen som ett. När man hittar tempot och synkronisering mellan kropp och vapen.
Vad är svårast med Bōjutsu?
Jonas: - Har man lite problem med sin ”taijutsu” märker man det direkt när man har ett vapen i handen och det blir speciellt märkbart ju längre vapnet är som t ex en Bō. Det som kan se lätt ut för den oinvigde när man ”snurrar på pinnen” kan ha tagit veckor, månader eller år av träning för att få till rätt hållning, balans, tajming mm.
Om man av olika skäl inte kan komma på just det här lägret, vad finns då för möjligheter att pröva på/träna Bōjutsu?
Bōjutsu är EN del av de många olika skolor vi tränar i Bujinkan och vi ser till att alla våra elever får träna i de olika skolorna på våra träningspass under ett träningsår. Vi kommer därför att i den träning vi har veckovis att stöta på t ex Bōjutsu.
Vad kostar det att komma på lägret och hur anmäler man sig?
Lägret kostar 250:- för en dag och 500:- för båda dagarna. Vi kommer att träna mellan 10-16 båda dagarna och vi planerar även att ha en social aktivitet på lördagskvällen efter träningen tillsammans. Anmälan gör man genom att skicka ett e-post till peter@budo.org. Ange där ditt namn, ev grad i din disciplin, telefonnummer och om du behöver sovplats i dojon (gratis) samt om du är intresserad av att gå ut tillsammans på kvällen så kan vi boka plats för alla som vill vara med. Missa inte detta gyllene tillfälle att träffa såväl Mike Loonam som alla andra som kommer hit!
Tack Peter & Jonas!