Vad har du för bakgrund och hur gammal är du?– Jag är 43 år gammal. Jag växte upp i Nya Zeeland men flyttade till Sverige för cirka 13 år sedan. Jag är numera gift och jag har två barn (6 och 8 år) och vi bor här i Göteborg.
Hur länge har du tränat Bujinkan?
– Jag har aktivt tränat Bujinkan Budo Taijutsu i ungefär 8 år. Dock hade jag ett lite längre uppehåll med min träning i ungefär 5 år när jag fick mitt andra barn samtidigt som jag studerade på universitetet. Det var svårt att få ihop träningen med det övriga livet just då men nu är jag äntligen tillbaka med min egen träning såväl som instruktör för barngrupperna.
Vad fick dig att börja med Bujinkan?
– När jag var yngre tränade jag några olika kampsporter som t ex. karate, tae kwon do och jujutsu och när jag i vuxen ålder var sugen på att börja träna igen så var siktet först inställt på Aikido. Aikido verkade passa mig eftersom, enligt vad jag förstod, handlar Aikido i första hand om självförsvar och att det egentligen inte finns några tekniker där som har sin grund i ”attacker” och man tävlar heller inte i Aikido som man gör i andra kampsporter utan man ”tävlar” bara med sin egen personliga utveckling. Jag är inte någon aggressiv person men jag vill kunna försvara mig själv och då skulle t ex Aikido passa mig. En dag träffade jag en man som tränade och instruerade en helt annan, för mig, okänd kampsport och han bad mig komma och kika in och kolla på vad de gjorde. Det var ju naturligtvis Bujinkan som han syftade på och jag fastnade för det direkt och han blev min första instruktör. Liksom i Aikido är det självförsvar som är grunden i Bujinkan och man tävlar inte heller i Bujinkan vilket passar mitt sätt att träna.
Vad är roligast med träningen?
– Det roligaste är att träna tillsammans med andra människor i en kampsport som är otroligt flexibel, anpassningsbar och spännande. Inom vår klubb är vi som tränar ödmjuka inför varandras olika grader och kunskap och vi hjälper alla att utvecklas framåt och bli bra tillsammans, oavsett grad. De olika teknikerna inom Bujinkan tar liksom aldrig slut i sin omfattning och man har alltid något nytt att lära, oavsett hur långt man har kommit i sin träning.
Vad är svårast?
– Det svåraste för mig är nog att ibland hitta tid, kraft och inspiration att fortsätta sin egen resa eller utveckling när man har tuffa perioder såväl ”på mattan” som i privatlivet.
Är det flera i din närhet/familj som tränar?
–
Flera i min familj har prövat på att träna Bujinkan. Min fru tränade för många år sedan i den nybörjarkurs vi har och mina barn tränar då och då under våra träningar på lördagar med barngrupperna Ninja Kids 6-9 år och Ninja Kids 10-12 år. Dock kan det ibland vara lite svårt för dem att skilja på mig som pappa och som instruktör.
Du tränar en barngruppen Ninja Kids i åldrarna 6-9 år och 10-12 år här i Göteborg.
Vad är roligast med att träna barn och ungdomar?
Vad tycker barnen är roligast på träningen?
Måste man, som barn, ha några speciella förkunskaper för att börja träna hos Bujinkan Dojo Göteborg?
– Det finns mycket krav på såväl barn som föräldrar idag, i skolan och hemma. Det är idag lätt för barnen att komma hem från skolan och direkt sätta sig framför en ”skärm". För mig är det viktigt att barnen får en chans att både ha roligt, att få röra på sig och att lära sig något annat som de inte lär sig på skolan eller bakom sin skärm. Så för mig är det roligt att se barnen ha kul och när de släpper loss! Det är också kul att se hur barnen utvecklar sig både som person och inom budo.
Jag tror att det är en bra grej för människor att utmana sig själv och göra någonsin svårt. Jag utmanar inte barnen till att bli bäst, jag vill bara göra dem bättre än de var igår och jag försöker ge dem en trygg miljö för att kunna göra det.
Vi tar emot alla barn och ungdomar som söker sig till oss. Det krävs inga speciella förkunskaper för att börja träna hos oss.
Tycker du att det en dyr sport jämfört med andra sporter?
– Nej, vi är inte dyrare än andra liknande kamparter.
Bujinkan Budo Taijutsu kopplas ju ofta till den japanska krigaren med namnet ”Ninja” och enligt de många historierna och filmer som dök upp på 80 och 90-talet…. Tycker barnen att det är spännande med den gamla traditionen…
– När jag växte upp så var det väldigt populärt med Ninja-filmer t ex. med skådespelaren Sho Kosugi (Enter the Ninja, Blint raseri, Ninja Assassin m fl) som såklart inspirerade dåtidens barn. Senare kom de fiktiva superhjältarna i Teenage mutant ninja turtles och idag är Ninjago populära bland de yngre barnen. De har alltid och kommer nog alltid att vara populärt att ”leka ninja” bland våra barn. Sedan vad vi gör på träningen är förstås något ganska annorlunda än vad filmerna visar. Vi lär oss grundläggande tekniker för att kunna smidigt röra/förflytta oss, försvara oss genom fall, grepp, blockeringar mm, och om nödvändigt se till att ”oskadliggöra” fienden.
Alla teknikerna i Bujinkan har ju olika japanska namn, är det svårt för barnen att lära sig alla namnen?
– Det är inte så viktigt att lära sig alla namn tycker jag. Det är viktigare att kunna förstå hur teknikerna ska utföras men också varför man gör vissa saker. Det är klart att det finns grundläggande ”kata” (tekniker och kroppsställningar) samt olika slag mm som är bra att kunna de japanska namnen på eftersom vi använder dem ofta. För mig är det dock inte lika viktigt med ett bra ”språkminne” som att ha bra kroppskontroll och förståelse för vad och varför vi gör det vi gör.
Vad har du för tips till en som är nyfiken på Bujinkan?
– Kom hit! Kom ner till dojon på ett provpass eller bara sätt dig på banken och titta på under ett träningspass! Passa även på att ställa frågor till de som tränar eller till oss instruktörer.
Tack så otroligt mycket Malcom för att jag fick prata lite med dig om din roll här i Bujinkan Dojo Göteborg och det fina arbete du gör med våra barn här!
// Fredric, webbredaktör
Är DU intresserad av att komma ner och träna med oss, eller bara kika in och titta på, är du alltid välkommen!
Våra barngrupper tränar lördagar (6-9 år: 09.00 - 10.00, 10-12 år: 10.00 - 11.00, 13-15 år: 11.30 - 13.00) och är du lite äldre och vill pröva på Bujinkan så du härligt välkommen till vår nybörjargrupp som tränar på måndagar och onsdagar, kl. 20.00 - 21.30.