SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bujinkan Dojo Göteborg
0703-17 18 92 | info@budo.org
Dräkt, bälten & gradering - hur gör vi i vår dojo?
Ska man ha dräkt?
När en elev börjar träna hos oss i såväl barn-, och ungdomsgrupperna som våra vuxengrupper ställer vi inga krav på att den som tränar ska ha dräkt.
Under första terminen behövs det endast vanliga “gymnastikkläder”, dvs ett par mjukisbyxor och en T-shirt och strumpor på fötterna om man vill. Efter sin första gradering köper man en keikogi, den träningsdräkt som förekommer i de flesta traditionella Japanska kamparter. Inom Bujinkan Budo Taijutsu är den svart. Den kan ni köpa via oss eller direkt hos någon av de butiker som säljer sådana. Om eleven ändå har/vill ha en dräkt innan första graderingen går det bra ,färgen på det bälte som används vara "vitt" bälte. Det indikerar att eleven är nybörjare och inte har gjort sin första gradering än.

Får man olika bälten/färger efter varje gradering?
Njae. Inom Bujinkan globalt finns inga tydliga riktlinjer hur t ex. barnens bältesfärger ska se ut och det kan skilja sig lite från såväl stad till stad som land till land. För vuxna det fastställda regler. Se bilderna nedan.

Vi i Bujinkan Dojo Göteborg har delat upp våra grupper i:
  • Barn och ungdomsgrupper i olika åldersgrupper; 
    • Ninja Kids 6-9 år
    • Ninja Kids 10-12 år
    • Ungdomsgruppen 13-15 år
  • Vuxna nybörjare
  • Vuxna fortsättning
  • Vuxna avancerad
För barn, och ungdomsgrupperna har vi olika färg på de bälten som används i respektive grupp, bortsett från det vita bältet som alla har i början oavsett åldersgrupp. Inom varje åldersgrupp har eleverna alltså samma färg på bältet och först när eleven kommer upp till nästa åldersgrupp byter eleven bältesfärg. För vuxna gäller att man bär sitt Kyu-bälte (grönt för män och rött för kvinnor) tills man man har fått graden 1 Dan, då alla har ett svart bälte.

Hur går en gradering till?


För barn och ungdomar
För barn-, och ungdomsgrupperna kan man säga att en gradering är inget läxförhör utan en chans att få visa upp vad man kan. Fokus brukar ofta ligga på det man lärt sig den senaste perioden, men det viktigaste är helheten av det man behärskar. Vi brukar ha graderingen ungefär som en vanlig träning fast det är en eller ett par andra instruktörer som håller i den. Graderingsinstruktören får veta vilken nivå som man skall titta på i gruppen dvs, vilka tekniker man skall titta på. Sen håller graderingsinstruktören ett träningspass där eleverna oftast får visa vad de har lärt sig, både i grupp och enskilt. Det blir kanske en lite mer striktare träning eftersom vi går runt och tittar och kanske även antecknar hur de utför teknikerna. Eleverna är då tvungna och skärpa sig lite extra. Men det är aldrig tanken att skapa onödig stress inför graderingen utan målet är att visar vad man kan under lite mer fokuserade former.


När graderingsträningen är över kan vi tränare med hjälp av anteckningar ge återkoppling till barnen med kommentarer om vad som var bra och vad som kan förbättras (vad de bör fokusera på för att ta nästa steg i sin utveckling). Vi som håller barn-, och ungdomsgrupperna får ju också återkoppling av de instruktörer som håller i själva graderingen - på så sätt får vi reda på vad som behövs tränas på mer för att hela gruppen skall bli bättre.


Kom ihåg: en gradering ska vara kul och helt fri från stress och den ska skänka glädje till barnen samt vara ett personligt bevis på att de har lärt sig något nytt och spännande!


För vuxengrupperna
För vuxna gäller i princip samma sak som för barn med den enda skillnaden att för varje Kyu/Dan-grad finns det ganska tydliga riktlinjer för vilka tekniker som eleven bör ha med sig för att nå upp till nästa nivå. Fråga gärna din instruktör om du har frågor kring vad som gäller för din situation.

Vilka bältesfärger är det som gäller i barngrupperna?

Alla som är nybörjare har vitt bälte oavsett grupp (gäller även vuxna).


I åldersgruppen 6-9 år har eleven efter första graderingen ett vitt bälte med en gul färgrand i mitten.


I åldersgruppen 10-12 år har eleven efter första graderingen ett gult bälte med en vit färgrand i mitten.


I åldersgruppen 13-15 år har eleven efter första graderingen ett helgult bälte.

Barn: grader i diplom/pass istället för olika färger
När en elev graderar inom sin grupp får eleven en stämpel för varje grad eleven har uppnått i ett diplom/pass vilket visar hur många grader eleven har. Till exempel en elev i gruppen 6-9 år som har graderat behåller samma färg som tidigare men kan ha olika antal stämplar som en annan elev i samma grupp. Samma princip gäller alla övriga barn-, och ungdomsgrupper.
Vilka bälten gäller för de vuxna grupperna?

Inom alla grupper har eleverna ett vitt bälte som nybörjare.


Som vuxen man får man ett grönt bälte efter sin första gradering. Det bältet har man under de 9 Kyu-graderna.


Som vuxen kvinna får man ett rött bälte efter sin första gradering. Det bältet har man under de 9 Kyu-graderna.


När man kommit förbi de 9 Kyu-graderna och får graden "Shodan" (1 Dan) får man sitt första svarta bälte.

 
Våra Sociala medier
Svenska Bujinkanförbundet
Vi samarbetar med