Att träna hos oss.
Det japanska uttrycket TAIJUTSU – kan tolkas som “kroppsteknik” eller att “använda hela kroppen”. TAIJUTSU är grunden i vår stil – att alla tekniker utförs med kroppen som “motor” och inte med muskelstyrka. Vi strävar efter att alla tekniker – med eller utan vapen – utförs med TAIJUTSU för maximal effekt och minimal energiåtgång. Styrka och aggressivitet är begränsade vapen och hindrar kroppens och sinnets fortsatta utveckling. I stället koncentrerar vi oss på att finna balans – både inre och yttre. Den grund man bygger upp under den första tiden av träning är den grund som man står på resten av sin tid som elev (dvs. hela livet). Även de personer som tränat länge inom BUJINKAN BUDO TAIJUTSU återvänder gång på gång till grunderna för att hämta inspiration och ursprunget till de mer avancerade teknikerna.
Varje träning är annorlunda än den föregående och det gäller att vara alert och att ha tålamod. Både med sig själv och sina träningskamrater. All inlärning sker i steg och ibland tycker eleven att han/hon inte kommer någon vart – ge inte upp – då är man nära ett genombrott i sin träning. Tålamod! Så småningom introduceras eleven till de olika redskap som vi använder inom vår stil. Det kan vara allt från det japanska svärdet “Katana” till trästavar av varierande längd: “Hanbo” (90 cm), “Bo” (180 cm) och den lilla “Tessen” (30 cm och smärtsamt effektiv) eller “Tanto” (kniv).
Vi tränar förstås med träattrapper för säkerhets skull!
Tävlingar förekommer ej inom vår stil. Det finns flera skäl: dels så stämmer inte målsättningen att besegra sina medmänniskor för pengar och ära med den filosofi BUJINKAN BUDO TAIJUTSU står för. Dels skulle tävlingar innebära att man kämpar efter regler. Och eftersom BUJINKAN BUDO TAIJUTSU är en stridskonst kan det inte finnas några regler.
InstruktörenInstruktörens roll är att vägleda och uppmuntra eleven att utvecklas inom BUJINKAN BUDO TAIJUTSU.
Överdriven disciplin och bestraffningar verkar hindrande på elevens utveckling. Det bättre att lära han/henne att frigöra sig från fyrkantigt tänkande och i stället släppa fram sin inneboende kreativitet. Därför bedrivs träningen i en avslappnad och vänlig atmosfär, där eleven får chans att utvecklas på sina egna villkor.
Exempel på en nybörjarträning:
- Vi hälsar på varandra på japanskt vis med bugning, sittandes på knä.
- Uppvärmning – vikten läggs vid att värma upp lederna och vid att bli varm och mjuk i kroppen – inte att köra slut på sig själv.
- Fallträning: framåtfall, bakåtfall, sidofall med mera.
- Frigöringar, slag och sparkövningar, fällningar, fasthållningar.
- Försvar mot olika attacker med blockeringar, undanmanövrar och motattacker. Allt i ett lugnt tempo så att alla hänger med.
- Vi hälsar igen och tackar för denna gång.